Apa-apa pun saya bersyukur saya punyai emak yang memahami dan menyayangi anak-anaknya.Jom saya nak kongsi cara membuat kuih kasui.selamat mencuba:)
BAHAN-BAHAN
Bahan2
3 cawan tepong gandum
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan tepong ubi
7 cawan air
2 helai daun pandan
3 sudu kecil air kapur
3 sudu besar kicap manis
Bahan salut
1 biji kelapa yang agak muda di parut putih
sedikit garam halus
(kukuskan kelapa sebentar untuk mengelakkan ia cepat basi)
Cara menyediakan
1. Masak gula merah
bersama dengan 3 cawan air & daun pandan sehingga gula larut.
Tapiskan & campurkan dengan 4 cawan air lagi.
2. Panaskan periuk kukusan.
3. Campurkan tepong
gandum dengan tepong ubi dalam satu bekas & gaulkan. Tuangkan air
gula sedikit demi sedikit sambil di kacau rata menggunakan whisker.
Campurkan air kapur & kicap & kacau sehingga tiada berbintil.
Tapiskan adunan ke dalam loyang saiz 10".
4. Kukus kuih sehingga
masak lebih kurang 45 - 55 minit dengan penutup periuk kukusan dibalut
dengan kain bersih. Jika ada air dipermukaan kuih, bolehlah dibuang
dengan merengkan sedikit loyang & cedok dengan sudu. Boleh juga
ambil tuala dapur bersih/tisu dapur & lapkan permukaan kuih.
5. Biarkan kuih betul2
sejuk sebelum dipotong & disalut dengan kelapa parut untuk hidangan
pagi atau minum petang. Kuih boleh dimasak waktu malam untuk dihidang
keesokkan harinya.
Hubungi saya untuk Oder dan Konsultasi
Your Shaklee Indepedent Distributor
Nur Zihan
Shaklee ID:966207
Email:zihankeisha@gmail.com
Whatsapp/sms/call:012-5537925
COD:Kulim,Sungai Petani,Alor Setar
Penghantaran Poslaju Seluruh Malaysia
https://www.facebook.com/nur.zihan.56
sedapnya kuih kasui.. hehe.. slah 1 feberet ni.. hehe'
ReplyDeleteCARA RAWAT SAKIT ASMA KANAK-KANAK
Mesti sedap ni
ReplyDelete